27 Oct 2012

Rye bread - first batch

Efter skuffelsen over IKEAs "Shake and Bake" svar på rugbrød måtte jeg jo selv igang. Tak for jeres kommentarer og løsningsforslag - at mangle dansk rugbrød var noget I kan relatere jer til. Tak for det.


Nå. men jeg startede min egen "lav-dit-eget-rugbrød" projekt og den første batch står nu på køkkenbordet og sender vidundelige dufte ud i hele huset. Ikke nok med at det dufter, det smager også himmelsk. 

Først var det rugmel der skulle findes. Butikkerne, hverken de almindelige supermarkeder og helskostbutikkerne har rugmel (jeg kunne i hvert fald ikke finde det), men internettet er som oftest løsningen. Jeg bestilte 5 kg rugmel og 5 kg rugkerner hos "Honest to Goodness" og disse skønne poser arriverede mit køkkenbord dagen efter. Super service og super kvalitet.
Næste skridt hed "lav-en-surdej". Det har jeg gjort før, men min danske opskrift startede på kærnemælk, og jeg var ikke sikker på om jeg kunne få det samme herude. Internettet igen. Jeg fandt denne side dedikeret surdej - sjovt med disse nichesider ;-), og satte igang.
Mel og vand, røre-røre, lade hvile på køkkenbordet, røre-røre, mere mel og vand, røre-røre og så gentage det med passende frekvens over en 5 dages tid og jeg havde en dejligt boblende surdej.
Vi har bagt både franskbrød og nu rugbrød med surdejen - og det bliver bare SÅ godt. Det giver lige lidt ekstra smag og bid.
Jeg kunne knapt vente til rugbrødet var kølet nok af til at kunne skæres inden jeg satte tænderne i den himmelske bid af friskbagt rugbrød med brie med en dejlig kop nybrygget kaffe til. Det allerbedste selskab til blogskrivning i solen. Der er lagt an til en skøn weekend. Håber din bliver ligeså.Skulle du få lyst til dit eget rugbrød, kan du finde opskriften her.


The IKEA "shake and bake" solution for making dark rye bread was not at all satisfactory. I started the process of making my own - and the first batch is finished. It smells amazing and the taste is just delicious. 

It took though some effort to come this far. First I had to find rye flour. It couldn't find any either regular grocery stores or in health shops. The internet (of course) gave the solution. I ordered 5 kg rye flour and 5 kg rye grain from Honest to Goodness and these wonderful bags of flour arrived at my door the next day. Excellent service and excellent quality. 

Then I took on the sourdough challenge - it cannot be characterized as one, as sourdough making is VERY easy. It's not that I haven't started a sourdough before, it's just that I wanted to make it of ingredients available here. I did a bit of research and found this webpage dedicated sourdough making and baking. Basically I just mixed wholemeal flour and water and let it stay on the kitchen desk,  swirled it around and fed it new flour and water from time to time. After 5 days I started baking. 

I used my well known danish recipe with minor alterations. I will develop a translated and Australia tailored version, when I have found right balance of ingredients. It will take a few more batches. 

Barely couldn't wait till the bread had cooled enough to cut, and made myself a nice slice of freshly baked rye bread with brie and a cop of fresh coffee. Just yummy  for writing blog posts in the sun. 

Enjoy your weekend. 

If you want to try out my danish recipe you can find it here7 comments:

 1. Uhm - det ser lækkert ud. Godt man kan selv!

  ReplyDelete
 2. Hvor der er en vilje er der en vej ;o)
  og hurra for internettet.
  Hvor er det godt for jer det lykkedes med rugbrødbagningen.
  hilsen Mona

  ReplyDelete
 3. Det er himmelsk at sætte tænderne i et nybagt rugbrød. Godt det lykkedes, ellers måtte vi lave en blogindsamling af div. rugbrødsblandinger og sende dem afsted til dig :)
  Det lyder dejligt med blogskrivning i solen. Her i Helsingør havde vi sne torsdag aften, det forsvandt dog hurtigt igen, og til morgen havde rimfrosten bidt sig fast i græsset.
  Ønsker dig en dejlig dag :)

  ReplyDelete
 4. Det er nesten som om duften brer seg helt til her i Suldal. Vi er på hytta nå, ser ut på 3-4 cm sne,
  og er veldig glad for at det er ved til å fyre i ovnen med. Da hadde rugbrød vært lekkert. Så flott at
  de lyktes deg å få fatt i rugmel og å få laget din egen surdeig.
  Klem fra Lone

  ReplyDelete
 5. Anne: Ja, heldigvis for at kunne selv.
  Mona: Du har så ret.
  Citronmoster: Det kunne ellers have været lidt af et show, med en rugbrødsindsamling. Det eneste problem med blogskrivning i solen er at skærmen er utydelig. Hyg jer indendøre, når kulden banker på.
  Lone: Det havde været fantasisk med friskbagt rugbrød i hyttens varme med udsigt til sne udenfor vinduerne. Det lyder dejligt.

  ReplyDelete
 6. Hej Jane, jeg er ny læser her. Fandt dig da du lagde en kommentar hos Liselotte og blev nysgerrig. Jeg bor selv i USA, Californien, og har gjort det 1 års tid nu. Så jeg kan genkende mange af de ting du skriver om bl.a. rugbrødsbagning, karklude osv. Og ja, de bruger køkkenrulle i stedet for karklude, så jeg ta'r forsyninger med tilbage, når jeg er i Danmark. Rugbrød har været min største hurdle. I starten brugte jeg IKEA's blanding, ligesom jer. Men du har ret, det er ikke helt rigtigt, og nu har de taget det helt af hylderne herovre. Surdej har jeg forsøgt at starte flere gange, helt uden held. Måske det har været for varmt, men nu går jeg igang igen, denne gang med Camilla Plum's opskrift på både brød og surdej. Håber det bli'r ligeså godt som dit ser ud. For det er lige til at få hjemve af ;-) Ha' en god tirsdag, underligt at tænke på, at frokosttid herovre er næsten morgen hos jer!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Velkommen til Sole - dejligt at du har fundet frem til mig. Det er sjovt med sådanne Danske ting, som pludseligt bliver "uundværlige" - hvem havde troet det om en karklud ;-) Det er også sjovt det med, som udlandsdansker at have en form for fællesskab, selvom man sidder på hver sin ende af kloden, men alle har været igennem det samme og kan forholde sig til hvordan det er at indtage et nyt land, samtidig med at værne om det gode man har med hjemmefra. Hyggeligt at høre fra dig.

   Delete